Sikça Sorulanlar
Çinden direkt fabrikalardan mal alip, malin ve kutunun üzerinde kendi markamizi yazdirabiliyor muyuz? Çinde direkt fabrikalardan mal aldiginiz zaman malin üzerine ve kutusuna istediginiz markayi yazdirabilirsiniz. Bu sayede kendi markanizin kolaylikla yaratabilirsiniz.
Çogu Amerikali ve Avrupali üretici ve tüccarlar Çine gelip, saglam bir kalite kontrolle kendi markalariyla mal ürettiriyor. Ãœretici veya tüccar firma Avrupali veya Amerikali oldugu için de mallar bu ülkelerin mallari olarak tüm dünyaya kaç kati fiyatlarla satip, hem piyasa hem de ihracat satislarini ve karlarini artiriyor. Neden siz de aynisini yapmiyorsunuz? Tabi ki yapabilirsiniz. Sadece tek ihtiyaciniz olan saglam bir kalite kontrol ve gözetim. Bu sekilde çalistiginiz sürece, maliniz istediginiz kalitede üretilir ve size gelir. Sadece Çinli fabrikanin inisiyatifine birakirsaniz paranizi riske atmis olursunuz. Ama bir kalite kontrol ve gözetim acentesiyle (satin alma acentasi) çalisirsaniz, malinizin istediginiz sekilde üretilmesini ve size ulasmasini saglamis olursunuz.
Çinde dünyaca ünlü bir markaya fason mal üreten bir fabrikadan ben de ayni mali istedigimde ayni kaliteyi tutturamiyor. Neden? Çindeki ana problem Çinlilerin kalite vizyonlarinin ve dolayisiyla da kalite kontrol sistemlerinin eksikligi ve var deseler bile iyi çalismamasi. Bu nedenden de çogunlukla fabrikalar üretim kalitesini koruyamiyor. Bir kere çok iyi üretiyor ama diger seferinde hatali üretiyor ve bu hatalinin fire maliyetine katlanmak istedigi için de onu aliciya o sekilde göndermeye çalisiyor. Fabrika ne kadar büyük olursa olsun bu sorunla çogu zaman karsilasiyoruz. Bunun tek çözümü sizin de büyük markalar ve Avrupali ve Amerikali alicilar gibi ciddi bir satin alma acentesiyle çalismaniz.
Çinden herkes her miktarda mal alabilir mi? Evet. Çinden mal alirken illaki çok büyük miktarlarda mal almak zorunda degilsiniz. Aldiginiz mal bir konteyneri tam olarak doldurmasa bile, malinizi üretebilir ve parsiyel kargolarla nakliyesini yapabilirsiniz.
Çindeki fuarlara gelip fuardan hiçbir sey alamadim. Hem kafam karisti, hem de güvenemedim. Ne yapmaliyim? Riskinizi azaltmak istiyorsaniz iki iyi yol var. Ya gelip Çine kendiniz yerleseceksiniz ve tüm fabrikalara teker teker gidip hem üretim tesislerini görecek, hem de maliniz üretilirken ve üretim bittikten sonra malinizi kontrol edeceksiniz; Ya da büyük markalar ve Avrupali ve Amerikali alicilar gibi siz de ciddi bir satin alma acentesiyle çalisacaksiniz.
Çinliler sahtekar mi? Diger ulkelere kiyasla cok dikkatli olmaniz gerekir. Fabrikanin buyuklugune aldanmamak gerekir. Cindeki fabrikalar genelde montaj hatti seklindedir. Fabrika sahibinin izini kaybettirmesi cok kolaydir. Sahtekar firmalar genelde cok dusuk fiyatlar tekli ederler. Aldiginiz malin fiyatinin hammadde maliyetine gore fiyatini referans aliniz. Cinliler ticareti çok kisa bir zaman ögrendikleri ve hizli para kazanip tam olarak is ahlakini benimseyemedikleri için batinin is anlayisiyla farklilik gösteriyor. En çok da kalite anlayislarinda problem var. “Ne olacak böyle de olur†deyip sizin istediginizden farkli bir sekilde mali üretip gönderebiliyorlar. Tabi ki onlar için çok da önem tasimayan bir detay sizin pazariniz için hayati öneme sahip oluyor genellikle. Onun için de satin alma acenteleriyle çalismak, rahat uyuyabilmek ve paranizi riske atmamak için çok önemli.
Çinde her mal yapilir mi? Evet su an hemen her mal Çinde üretilmektedir.
Çinden gelen malda problem çikti. Ne olacak? Eger ciddi çalisan bir satin alma acenteniz varsa isiniz daha kolay. Bu acentenin ana görevi dogabilecek problemleri sizin için çözmek, fabrikayla aranizda köprü olarak islerin sizin lehinize sonuçlanmasini saglamak. Eger böyle bir acenteyle çalismiyorsaniz o zaman en iyi çözüm atlayip Çine giderek yerinde problemi çözmeye çalismak. Ya mali geri gönderip yenisinin gelmesini saglamak, ya da mali göndermeden hatasiz malin gelmesini saglamak için.
Çinden vadeli mal alinir mi? Evet. Eger Türkiye bankalarindan vadeli akreditif açtirirsaniz Çinden vadeli mal alabilirsiniz.
Çinin mali kalitesiz mi? Çinde her tür mali bulmak mümkün. Çok kalitesiz mal da var, en kaliteli mallar da var. Sonuçta bütün dünya gidip orda mal yaptiriyor. Eger kalite kontrolünü iyi yapabilirseniz istediginiz her kaliteyi orada ürettirebilirsiniz. Bütün Amerika ve Avrupanin oradan mal almasinin sebebi bu.
Çinden, istedigim kalitedeki en ucuz mali nasil bulurum? En garanti yolu, istediginiz ürünün numunesini veya teknik özelliklerini, bu mali üreten bütün fabrikalara teker teker iletip, hepsinden ayri ayri fiyat almanizdir. Eger bu fabrikalarin tümüne ulasamiyor veya fabrikalarla iletisim kurmakta zorluklar yasiyorsaniz, o zaman profesyonel çalisan bir satin alma acentesinden hizmet almalisiniz.
Çinden Avrupali ve Amerikali firmalar nasil mal aliyor? Kalitenin devamliligini nasil sagliyorlar? Avrupali ve Amerikali firmalarin çok büyük bir oranda, Çinden mal alirken satin alma acenteleriyle çalisiyorlar. Hatta satin alma acenteleriyle isbirligi halinde kendi kalite kontrol ekiplerini de Çine gönderip kalite kontrolü iki kez saglama almis oluyorlar. Böyle olunca da dogal olarak kalitenin devamliligini saglayabiliyor ve bu mallari Avrupa veya Amerika mali olarak tüm dünyaya ve kendi piyasalarina satiyorlar.
Çinden mal aliyorum ama malin kalitesinin devamliliginda sorun var. Ne yapmaliyim? Iki yol var. Ya gidip tüm üretim sürecinde ve üretimin tamamlanmasindan hemen sonra gidip fabrikada malin basinda durup kontrol edeceksiniz her seferinde, ya da bu alanda hizmet veren satin alma acenteleriyle çalisip, riskinizi azaltmis olup kalitenin devamliligini saglayacaksiniz.
Çinden mal almaya baslayinca sürekli Çine gidip gelmek zorunda miyim? Eger Çinde sizin için çalisan iyi bir ekibiniz varsa o zaman tabii ki sürekli gidip gelmek zorunda kalmazsiniz.
Çinden en iyi mal hangi sehirden alinir? Çinde her malin daha iyi oldugu ve daha agirlikli olarak üretildigi sehirler bulunmakta. Bu sehirler birden fazla da olabilmekte bazi ürünler için. Mesela ayni mal için bazi sehirlerdeki fabrikalarin mallari daha ucuzdur, ama kalitede buna paralel olarak daha düsüktür. Bazi sehirlerdeki üreticilerin fiyatlari biraz daha yüksek olmasina ragmen o sehirlerdeki üreticilerin hem kaliteleri daha yüksek hem de hazir model ve ürün çesitlilikleri fazladir.
Çine gidip 1 hafta kalmak ne kadara mal olur? Dönemsel olarak degismekle birlikte ortalama Çine gidip gelmek için en düsük uçak bileti 750-950 dolar civarindadir. Orada kalacaginiz otellerde ortalama günlük 50-70 dolar civarindadir. Uzak sehirler arasinda seyahat etmek için uçak biletleri ortalama 100-150 dolar civarindadir.
Bir mal alirken, istedigim kaliteyi Çinin en uygun fiyatina aldigimdan nasil emin olacagim? Çindeki istediginiz mali üreten tüm fabrikalarla görüsüp, hepsinden istediginiz ürün için fiyatlari alip, kalitelerini sizin için numune ürettirerek görürseniz, istediginiz kalite için en uygun fiyatli firmayi seçebilirsiniz.
Çinde hava nasil? Çinde genel olarak kara iklimi hakimdir. Yazlari sicak, kislari soguktur. Iklimi Türkiyenin iklimine çok benzemekle beraber, kuzeyden güneye genis bir alani kaplamasi nedeniyle farkli bölgelerinde farkli iklim sartlari vardir.
Çinde ne yer ne içerim? Çinde bazi sehirde Türk lokantalari bulunmakta. Bunun disinda Çin restoranlarinda balik ve sebzelerden yenebilir.
Çine inince istedigim yere nasil gidecegim. Ne Çince bilirim ne de Ingilizce. Bu konuda, havaalanina inmenizden, geri Türkiyeye dönmenize kadar ki gerekli organizasyonu firmamiz yapmaktadir.
Çinliler Ingilizce biliyor mu? Fabrikalarda sadece ihracattan sorunlu kisiler Ingilizce biliyor. Ancak tabii ki yeterli Ingilizce bilen ve ne demek istediginizi tam olarak anlayan Çinli sayisi çok az. Anliyor gibi görünseler de çogu dediginizi aslinda anlamiyorlar. Çinlilerin genel kültürü dolayisiyla, dediklerinizi anlamis gibi görünüyor ve size olumlu yanit veriyor. Tabii bu nokta da siz de istedigimi kabul etti diye seviniyorsunuz. Ancak bir süre sonra anlasiliyor ki aslinda dediginizi anlamamis, sadece anlar gibi görünmüs ve sizin istediginizden farkli bir sey yapmis. O zaman gerçekten sinirleriniz çok bozuluyor, ama Çindeki genel yapi bu sekilde. Dolayisiyla, onlarla anlasirken ve özellikle gerekli anlasmalari yaparken onlarin kültürlerini ve tabiatlarini bilen kisilerle birlikte olmaniz isinizi çok büyük oranda kolaylastiriyor. Ne demek istedigimizi Çine bir kere bile gitmis olan bir kisi çok iyi anlayacaktir.
Çine gidip mal siparisi verdik. Her konuda anlastik siparisi verirken, ama gelen mal farkli çikti. Nasil olur? Nasil çözerim? Bu Çinde en sik yasanan ciddi bir problemdir. Bunun nedenleri Çinli fabrikalarda (fabrika ne kadar büyük olsa bile) ciddi çalisan kalite kontrol sistemleri yoktur ve çogu zaman Çinli isçiler kendi bildiklerini okumakta çok sabit fikirlidirler. Bunun bir daha olmamasini saglamanin yolu üretim sirasinda ve üretim bitip de yükleme yapilmadan önce bir satin alma acentesinin sizin adiniza veya sizinle birlikte malin kalite kontrol ve gözetimini yapip malin o sekilde yüklenmesini saglamsidir. Çinde sizin adiniza çalisan bu sekilde bir kolunuz oldugu zaman isler çok rahat bir sekilde yürümektedir.
FOB China nedir? CIF Turkey nedir?
FOB China: Çin Liman teslimi malin fiyati,
CIF Turkey: Türkiye gümrük teslimi malin fiyatidir.
Çinden buraya malin nakliyesi ne kadar tutuyor? Nakliye masraflari her ay degisebilmektedir. Ihtiyaciniz oldugu anda sizin icin en uygun fiyatlari alabiliriz
Daha önce hiç ithalat yapmadim, gümrük isini nasil çözecegim? Iyi bir gümrük müsavirligi firmasiyla görüsüp malinizin ithalat mevzuati hakkinda tüm bilgileri alabilirsiniz. Bir mali ithal etmeyi düsündükten sonraki ilk yapilmasi gereken sey gümrük mevzuatini kontrol etmek ve ithalatinda bir problem yoksa arastirmalara girmektir. Aksi taktirde gümrükte olabilecek sorunlar tüm ithalat ugrasinizin son dakikada bosa gitmesine neden olur.
Nakliye konusunu kim halledecek? Nakliye konusundaki tum ihtiyaçlariniz firmamiz tarafindan en hizli ve uygun fiyatli olacak sekilde organize edilmektedir.
Çinli fabrika numuneyi karsi ödemeli göndermek istiyor. Nasil olacak? Her gün yüzlerce alici Çinli firmalardan numune göndermesini istedigi için, haliyle Çinli firmalar da numunenin kargo masraflarini alicinin karsilamasini istiyorlar (ki çogu firma bu masraflari eger ithalat gerçeklesirse toplam mal bedelinden düsebiliyor sizin lehinize). Numuneleri karsi ödemeli kargoyla gönderebilmeleri için sizden kargo hesap numarasi isteyeceklerdir. Bu noktada bir Express kargo firmasini arayi durumla ilgili bir hesap numarasi almak istediginizi söyleyebilirsiniz.
Diger bir yol da ödemenin Çinde yapilmasi için kargo masrafi önden fabrikaya göndermektir. Bu sekilde kargo masraflarini neredeyse yari yariya azaltmis olursunuz.
Çinli firmayla sözlesme imzaladik, bu sözlesme ne kadar geçerli? Bir problem çikarsa ne yapacagim, nereye basvuracagim? Bu konuda sirket avukatimizla görüsebilirsiniz.
Çinden ayri ayri fabrikalardan mal aliyorum. Ön ödemeleri farkli firmalara göndermek ve her birini ayri takip etmek gerekiyor. Tüm ithalatimi tek bir firma üzerinden yapamaz miyim? Yapabilirsiniz. Ayri ayri fabrikalardan da mal alsaniz tüm ithalatinizi Çinde tek firma üzerinden yapabilirsiniz. Firmamiz bu hizmeti de vermektedir.
Tüm ithalatimi tek bir firma üzerinden yapmanin bana ne avantaji olur? Birincisi para transferi yaparken ayri ayri banka komisyonu ödemekten kurtulursunuz. Ikincisi, Çinde ihracati yapan firma ayri ayri fabrikalarla Çin kanunlari çerçevesinde sözlesme imzalayacagi için bir problem durumunda yargi yoluna gidip sizin hakkinizi aramasi daha kolay olur. Diger bir avantaj da eger bu firma güçlü bir firmaysa vadeli akreditifle mal almaniz daha kolay olur. Siz bu firmaya tek bir akreditif açarsiniz (ki böylece ayri ayri akreditif masrafi da ödemezsiniz), bu firmada fabrikalara kendi bonosunu vererek (ki eger güçlü bir firmaysa bankalarda kredibilitesi yüksektir), fabrikalarla hesabi önceden kapatabilecegi için, bu fabrikalarin isine gelir ve fabrikalarla daha kolay anlasabilirsiniz.
Çinde bir yerden bir yere nasil gidiliyor? Arasi kisa mesafe olan sehirlere otobüsle gitmek en rahat yoldur. Onun disinda tren ve eger mesafe uzaksa da ülke içi uçuslar mevcuttur.
Çindeki fuarlarda katilimcilar çogunlukla fabrika degil tüccar firma oluyor. Neden böyle? Fabrikalara direk nasil ulasirim? Çindeki fabrikalar genelde ihracatlari kendilerinin degil, tüccar firmalarin yapmalarini tercih ederler. Bunun nedeni hem vergisel hem de direk üretime odaklanmak istemelerindendir. Onun disinda da fuarlara sadece ihracat lisansi olan fabrikalar katilabilir, ki her fabrikanin bu lisansi bulunmamaktadir. Dolayisiyla da fuarlara genellikle, ihracat lisansina sahip tüccar firmalar katilirlar.
Direkt fabrikalara ulasmak istiyorsaniz, ciddi bir satin alma acentasi sizin adiniza hizli bir sekilde direk fabrikalara ulasip, fiyatlari sizin için arastirabilir ve fiyatlarini uygun buldugunuz fabrikalara sizi direk ulastirabilir.
Çinden ithalat yapmak istiyorum. Bu konuda bize nasil yardimci olabilirsiniz? Tacirler Dis Ticaret olarak temel faaliyet konumuz, Çin den ithalatini yapmak istediginiz ürünü ve üreticilerini bulmak; bulunan ürünün kalite ve fiyatlari hakkinda bilgi toplamak ve bu bilgileri bir rapor halinde size iletmektir. Bunun sonrasinda ithalati uygun görülen ürünün üretici ya da saticilariyla sözlesme imzalanmasini saglamaktir. Ãœretim sürecinde sözlesme sartlarina bagli olarak üretim kontrolü yapilabilir. Teslim tarihinde ürünler kontrol edilerek teslim alinir. Export islemlerinin sözlesmede belirtilen kosullarda fabrika ya da bizim tarafimizdan yapilmasi isteniyorsa, konteynir yüklemeleri ve gümrük islemleri yapilarak, yükleme limanina gönderilir. Tüm bu islemlerin ardindan gerekli yasal evraklar ( fatura, packing list, export declaration, konsimento vb. ) tarafiniza postalanacaktir.
Çinde bir çok ürünün çok ucuz oldugu söyleniyor. Çinden her hangi bir ürün ithalati yapmak istiyoruz. Ancak bazi ürünler de kota oldugu söyleniyor. Yani bazi ürünlerin ithalatini yapamaz miyiz? Çinde yerlesik olan ve faaliyetlerini Çinde sürdüren bir firma olarak birçok sektörde uygulanan kota, gözetim gibi ithalat rejimleri hakkinda güncel bilgi sahibi olmamiz çok zordur. Isimiz geregi bu konularda az çok bilgi sahibi olsak da, pek çok ülkenin Çine karsi bu tür uygulamalari sürekli güncellemeleri bizim bu konuda size saglikli bilgi vermemizi zorlastirmaktadir. Bu konuda size tavsiyemiz, Çinden bir ürün ithalati düsünceniz oldugunda, bu konuyu öncelikle bir gümrük müsavirine danismaniz. Gümrük müsavirleri ithalatini düsündügünüz mal ile ilgili olarak tüm yasal kosullari size anlatacaklardir.
Elim de bir miktar para var ve Çinden mal almak istiyorum. Bize hangi ürünleri tavsiye edersiniz? Modern isletmecilik mantigi her zaman sunu söyler: “Her zaman en karli mal, satabileceginiz maldirâ€. Globallesen dünyada artik hiç bir sey kenarda kösede kalmamistir. Yani kimsenin bilmedigi ya da ulasamayacagi sihirli bir ürün yoktur artik. Bu yüzden öncelikli olarak, hâlihazirda elinizdeki müsteri portföyünüzü ve dagitim kanallarinizi göz önünde bulundurarak, ithal edeceginiz ürüne karar veriniz. Iyi bir portföye sahipseniz ve dagitim kanaliniz varsa sizin için Çinde pek çok sihirli ürün vardir.
Çine gelis gidis ve konaklama masraflari ne kadar? Türkiyeden Çine bir haftaligina gelis-gidis, uçak masrafi ortalama 1000$, günlük 4 yildizli otelde konaklama ücreti 50$, günlük yemek ve diger masraflar da 50$ civarindadir. Bir haftalik seyahatin masrafi ortalama 2000$ civarindadir.